O turistické lokalitě Javorníky

Vše se s časem mění, země i způsob života. Lidé chtějí žít lépe. Přestávají do úmoru dřít na svých nedostupných horských políčkách, odcházejí do měst za „lepší“ prací – a pak se vracejí jako turisté zpět do přírody, odpočinout si od města. Turistika je pro zemi velkou zátěží, ale nakonec přece jen může být i motivací, proč si přírodu ochránit. Abychom se měli kam z města vracet.

Putování hraničním pohořím Javorníky je možné započít např. na západě v údolí říčky Senice. Trasy nás zavedou do skalních měst na pomezí Vizovických vrchů Javorníků. Šestnáctikilometrová naučná stezka Varákovy Paseky začíná Horní Lidči a prostřednictvím 15 zastavení podrobně informuje o historickém vývoji a přírodních podmínkách centrálního Valašska. Naučná stezka je výjimečná tím, že zpřístupňuje tři malá skalní města – Dolni a Horní Lačnovské skály a Čertovy skály, Obec Lidečko je jednak cílovým zastavením popisované naučné stezky, jednak nástupním místem pro výpravu do nejrozsáhlejšího skalního města české části Karpat, do Pulcinských skal, Národní přírodní rezervace Pulčín-Hradisko zaujme pseudokrasovými jeskyněmi, skalními misami, voštinami a dalsimi skalními útvary.

V devadesátých letech byla na hraničním hřebenu v úseku Portás – Bumbalka vybudována naučná stezka Javorníky-Družba. Na konci roku 2005 z ni bylo možné videt např. v sedle pod Lemešnou a na Veľkém Javorníku již jen zbytky poničených dřevěných informačních tabulí. Proto vznikl ve Spolupráci nevladních organizací, obcí a správ CHKO projekt bezpanelové naučné stezky, která by se mohla v budoucnu stát se svojí plánovanou délkou přes sedmdesát kilometrů jednou z nejdelších v Evropě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *