Velký Javorník, Nejvyšší vrchol Javorníků.

Vrchol Velkého Javorníku patří k významným milníkům hřebenové túry v pohoří Javorníků. Leží kousek od státní hranice se Slovenskem. Protínají se tu dvě značené turistické trasy, dřevěný přístřešek nabízí ochranu před nepříznivým počasím. Kromě pěších výletníků si toto místo oblíbili i cyklisté. Terén je příznivý, mírně zvlněný, krajina malebná. Odměnou bývají pěkné výhledy po okolí. Nechybí ani příležitost dobře se během celodenního výletu v této pohostinné oblasti najíst a ochutnat vyhlášené speciality.

Velký Javorník s nadmořskou výškou 1 071 m. n. m. je nejvyšším vrcholem Javorníků a najdeme ho ve slovenské části pohoří. Jen 600 metrů od vrcholu, po severním úbočí, prochází státní hranice s Českou republikou. Okolí Velkého Javorníku je až na výjimky zalesněné, takže jde o ideální místo pro výlety a aktivní odpočinek. Od jara do podzimu se tu pěší turisté míjejí s cyklisty. Hora je velmi dobře dostupná, a to jak z české, tak i ze slovenské strany, a nabízí pěkné výhledy do blízkého i vzdáleného okolí. Při troše štěstí dokonce zahlédneme známou siluetu pohoří Západních Tater. Vrchol Velkého Javorníku si nemůžeme s ničím jiným splést, protože je pro něj charakteristický dvojitý dřevěný kříž. Ten tu vztyčili v roce 2007. V okolí Velkého Javorníku je také výborné zázemí pro provozování zimních sportů, takže vyžití je tu celoroční. Na severním svahu se rozkládá stejnojmenná přírodní rezervace.

Veľký Javorník je slovenská hora, s výškou 1071 m n. m. nejvyšší vrchol Javorníků. Nachází se na rozhraní katastrů obcí Makov a Papradno, 3 km severovýchodně od slovenské osady Podjavorník a 5 km jihovýchodně od velkých Karlovic na české straně, asi 600 metrů od česko-slovenské hranice, která vede po severním úbočí hory. Z vrcholu se otvírají výhledy na dolinu Váhu, vrchy Súľovských skál a Strážovských vrchů, vrcholy Javorníků, hřeben Malé Fatry a Kysucké vrchoviny, do Česka potom na Vsetínské vrchy a Moravskoslezské Beskydy.Na severním svahu hory se nachází národní přírodní rezervace Veľký Javorník.

Letecký pohled na Východ od Velkého Javorníku.

Přístup

Nejsnadnější přístup z české strany je z Malých Karlovic po zelené turistické značce na hřeben (4,5 km) a dále po červené hřebenovce ještě 1 km na vrchol. Další možností je přístup ze slovenské strany po žluté značce. Z druhé strany hřebene se dá přijít také od hotelu Portáš po asi 13-ti kolometrové hřebenové tůře, či cyklotreku, nebo na běžkách v zimě.

.